Στίβος

Ο προπονητής Στίβου Θωμάς Ιακωβάκης αποκλειστικά στο athlitikopanorama.gr

Κοντά μας σήμερα έχουμε τον παλιό Βαλκανιονίκη του Στίβου στα 200 και τα 400 μέτρα, Θωμά Ιακωβάκη ,έναν από τους τρεις αδελφούς Ιακωβάκη, του παγκοσμίου πρωταθλητή 400 μ εμποδίων Περικλή και του Σωτήρη, που  για χρόνια ήταν δεύτερος καλύτερος Έλληνας εμποδιστής στα 400μ εμπ. και μέλος των Εθνικών Ομάδων για μία δεκαετία.
Μια αθλητική οικογένεια που έχει γράψει ιστορία στον Ελληνικό Αθλητισμό.

Ο λόγος  σήμερα ,στον μεγάλο αδερφό Θωμά, που άνοιξε τον δρόμο στις επιτυχίες, με την επιλογή του να ασχοληθεί με τον στίβο ,στα Λεχαινά Ηλείας ,το μακρινό 1990 ,σε αντίξοες συνθήκες και μέσα σε χωμάτινο στάδιο.

athlitikopanorama.gr:  Πείτε μας δυο λόγια για σας και πως ξεκινήσατε τον αθλητισμό

 

κ. Ιακωβάκης: Ξεκίνησα αρχικά με ποδόσφαιρο μέσα από τις σχολικές δραστηριότητες, μετέπειτα με την άνθηση του Μπάσκετ το 1987 συνέχισα με το άθλημα αυτό, στην συνέχεια  η γυμνάστρια μου στο σχολείο  βλέποντας της δυνατότητες μου στον στίβο με παρότρυνε να ασχοληθώ με τον κλασσικό αθλητισμό συμμετέχοντας σε σχολικούς αγώνες όπου και διακρίθηκα αμέσως.Τα υπόλοιπα ήρθαν με την σειρά τους.
Διακρίσεις σε Πανελλήνιο επίπεδο, διακρίσεις σε Βαλκανικό επίπεδο,συμμετοχή στην Εθνική Ελλάδος σε όλες τις κατηγορίες και μετά πέρασα στον Επαγγελματικό στίβο ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής και ως σωματειακός προπονητής στίβου.
Τα ατομικά μου ρεκόρ ήταν 21.39 στα 200μ κ 47.96 στα 400μ ενώ η μεγαλύτερη διάκριση μου είναι Βαλκανική Νίκη εφήβων – ανδρών στα 200 & 400 μέτρα.
Επίσης κατέλαβα την 12η θέση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων το 1994,με την σκυταλοδρομία 4χ400μ.
Τα 15 χρόνια ενασχόλησης μου με τον πρωταθλητισμό μου έδωσαν μοναδικές εμπειρίες και διαμόρφωσαν καθοριστικά τον χαρακτήρα μου για την μετέπειτα πορεία της ζωής μου.
Έχω τελειώσει ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα κλασσικού αθλητισμού στους δρόμους,με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της Γ.Γ.Α. κατηγορίας Α, και από το 2002 γυμνάζω τους Αθλητές του Αθλητικού Ομίλου Βουλιαγμένης (Α.Ο.Β) φτάνοντας αισίως τα 15 χρόνια.Είναι κάτι που δεν το περίμενα όμως η συνέπεια και η εργατικότητα αποδίδουν καρπούς , όπως και η στήριξη και αναγνώριση  από τους κατά καιρούς διοικούντες του Συλλόγου  και έτσι μπαίνουμε στον 16ο χρόνο συνεργασίας .
Παράλληλα με την δραστηριότητα μου στον Αθλητικό Όμιλο Βουλιαγμένης συμμετέχω  και στα προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα  «Αθλητικά μονοπάτια στο πάρκο»  για παιδιά σχολικής ηλικίας που σκοπό έχει την γνωριμία των παιδιών με τα Ολυμπιακά  Αθλήματα .
Τέλος έχω εργαστεί ,σε δημόσια δημοτικά σχολεία,ως ωρομίσθιος καθηγητής φυσικής αγωγής,καθώς είμαι επιτυχών των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, σε προγράμματα της Γ.Γ.Α.αλλά και στην ΣΤΥΑ (Σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας) αποκομίζοντας μεγάλες εμπειρίες στην παιδαγωγική προσέγγιση των νέων παιδιών αλλά και στην ουσιαστική ενεργοποίηση για άθληση των ενήλικων αθλουμένων.      

 

athlitikopanorama.gr:  Θα θέλαμε να μας πείτε κάτι γενικότερα για τον αθλητισμό στις μέρες μας 

 

κ. Ιακωβάκης: Σήμερα εν έτη 2017 με την κρίση που μαστίζει την χώρα μας ο αθλητισμός είναι διέξοδος.Παρατηρώ τα τελευταία δυο χρόνια,ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να μεμψιμοιρεί και να μιζεριάζει με τα οικονομικά προβλήματα και έχει  στραφεί  μαζικά στον αθλητισμό.Το δρομικό κίνημα έχει γιγαντωθεί.
Όλος ο κόσμος από 4 ετών παιδιά μέχρι και ενήλικες βλέπω να έρχονται στα Αθλητικά σωματεία και γενικότερα στους χώρους άθλησης ,στα γήπεδα ,στα στάδια στα πάρκα.Αυτό είναι μια πάρα πολύ καλή λύση και σχετικά ανέξοδη αφού ένας άνθρωπος για να αθληθεί δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από ένα σορτσάκι,ένα μπλουζάκι και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και έτσι μπορεί να εκτονωθεί,να νιώσει καλύτερα ,γιατί με τον αθλητισμό εκκρίνονται ενδορφίνες που είναι οι ορμόνες τις χαράς και της ευχαρίστησης,που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα , ζωντανός και πιο υγιής.
ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ-ΛΑΒΑΣΑ ΔΑΦΝΗ,ΜΟΥΤΕΣΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (Η πρωταθλήτρια του Α.Ο. Βουλιαγμένης με τους προπονητές της μετά την νίκη
athlitikopanorama.gr: Τι έχετε να μας πείτε για το τμήμα στίβου του Αθλητικού Ομίλου Βουλιαγμένης 

 

κ. Ιακωβάκης: Εμείς στον Αθλητικό Όμιλο Βουλιαγμένης  για άλλη μια χρονιά ξεκινάμε τα προγράμματα μας, την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου έχουμε την επίσημη έναρξη για όλα τα αθλήματα  και στον στίβο συγκεκριμένα έχουμε τέσσερα τμήματα:
1ο  Το  τμήμα υποδοχής:παιδιά 4 εώς 6 ετών,για τους μικρούς μας φίλους που θέλουν να παίξουν και να αθληθούν με ένα πρόγραμμα στο οποίο προπονήτριες είναι οι αδελφές Ξένια & Βάσω Συμεωνίδου, πρωταθλήτριες του ομίλου μας,
2ο το τμήμα ακαδημιών:παιδιά 7 έως 12 ετών,στο όποιο υπεύθυνος είναι ο κ. Κυριάκος Μουτεσίδης, Προπονητής αποστάσεων αντοχής.
3ο το αγωνιστικό τμήμα από 13 ετών και άνω στο όποιο υπεύθυνος είμαι εγώ και οι αθλητές αθλούνται στο Δημοτικό στάδιο Βουλιαγμένης αλλά και στο Αθλητικό κέντρο του ΑΓ.Κοσμά που έχει πλήρεις εγκαταστάσεις με ελαστικό τάπητα (ταρτάν).
4ο ένα τμήμα ενηλίκων που προπονητής είμαι εγώ και εξυπηρετεί τους γονείς των μικρών μας αθλητών του 1ου τμήματος που έρχονται αλλά και όποιον άλλον θέλει, οργανωμένα και με πρόγραμμα,να αθληθεί, με καθοδήγηση και χωρίς να διακινδυνεύει τραυματισμούς.
ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ-ΞΕΝΙΑ-ΚΩΣΤΑΡΑ-ΣΟΦΙΑ-ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ-ΒΑΣΩ
Αυτό που λέω στους γονείς είναι : Φέρτε τα παιδιά σας στον Αθλητισμό και αφήστε τα να δοκιμάσουν σε διάφορα αθλήματα μέχρι να καταλήξουν μόνα τους ,ποιό άθλημα τους αρέσει και τους ταιριάζει περισσότερο για να το ακολουθήσουν.
Στα νότια προάστια υπάρχουν πολλές επιλογές αθλημάτων,σωματείων,προπονητών,σταδίων κτλ και το κάθε παιδί αλλά και ο κάθε γονιός μπορεί να βρεί αυτό το άθλημα αλλά και το σωματείο που ταιριάζει καλύτερα στο παιδί του.
Θα ήθελα να τονίσω ότι στις  εγκαταστάσεις της Βουλιαγμένης εδώ και δεκαπέντε χρόνια έχουν γίνει ελάχιστες μεταβολές και δεν έχει γίνει ανακατασκευή του σταδίου.
Κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση ελαστικού τάπητα (*Ταρτάν) και  πιστεύω ότι  με την τοποθέτηση του (*γενικά με μια ανακατασκευή)  θα γίνει ένα στολίδι το Στάδιο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Αν και εφόσον γίνει αυτή η παρέμβαση από τον Δήμο,το Κράτος, την Γενική γραμματεία αθλητισμού ,την Περιφέρεια,συντονισμένα από όλους τους φορείς,
θα δώσει τεράστια ώθηση στον αθλητισμό της Βουλιαγμένης,ειδικά στον στίβο αλλά και για τα αλλά αθλήματα,γιατί μια καλύτερη εικόνα του σταδίου θα προσελκύσει πολύ περισσότερο κόσμο. Ήδη έχουμε γύρω στα 600 παιδιά στον Όμιλο σε όλα τα αθλήματα . Στον Στίβο είναι 120 παιδιά περίπου  και ευελπιστούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο το νούμερο αυτό.  
Το καλό είναι ότι έχουμε ένα κλειστό , μικρών μεν διαστάσεων , το οποίο μας βοηθάει πολύ τους χειμερινούς μήνες. 
Τονίζω και πάλι ότι η Βουλιαγμένη πρέπει να αποκτήσει ένα σύγχρονο στάδιο Ολυμπιακών προδιαγραφών, στο οποίο θα μπορούν να διοργανωθούν αγώνες , τοπικού, εθνικού και διεθνούς επιπέδου!
Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία της Βουλιαγμένης θα είναι πολλαπλά!
ΛΑΒΑΣΑ ΔΑΦΝΗ-ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ Προετοιμασία πρίν τον αγώνα.
athlitikopanorama.gr: Πείτε μας δυο λόγια για τις διακρίσεις των αθλητών του Α.Ο.Β 

 

κ. Ιακωβάκης: Ας ξεκινήσουμε από το 2017,όπου η Δάφνη-Ευτυχία Λαβασά έκανε μία εκπληκτική χρονιά καθώς στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδος νεανίδων-κορασίδων-λυκείων-ανωμάλου δρόμου στα 3.000 μέτρα,αλλά και 3η στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Νεανίδων στα 1500μ,ενώ αγωνίστηκε με την Εθνική ομάδα Κορασίδων και ήταν 3η βαλκανιονίκης στα 3.000 μέτρα με ατομικό ρεκόρ 10,18,99.
Είναι μια αθλήτρια πολύ υψηλού επιπέδου και το μέλλον της ανήκει.
Στόχος μας η αθλήτρια αυτή να πιάσει το όριο και να αγωνιστεί στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κορασίδων τον Ιούλιο του 2018.
Επίσης η ομάδα σκυταλοδρομίας Νέων Γυναικών στα 4 Χ100μ ,ήταν στην 5η θέση του πανελληνίου πρωταθλήματος με τις Βάσω Συμεωνίδου,την Ξένια Συμεωνίδου, την Μύριαμ Πλανάκη και την Μαρίνα Βλάρα,με 49.52 (χάνοντας το Χάλκινο για 0.07 εκατοστά). 
Επίσης διάφοροι αθλητές μας που έχουν στελεχώσει, την τελευταία 15ετία, τις εθνικές ομάδες παίδων-εφήβων-ανδρών-γυναικών και έχουν Πανελλήνιες διακρίσεις είναι οι εξής: 
Συμεωνίδου Ξένια στα 100 και 200 μέτρα,Συμεωνίδου Βάσω 4χ100, 
Ζωή Πρεκατέ στο έπταθλο, Γιάννης Καλογερόπουλος στα 800 ,1500 και στα 3000μ στίπλ .
Βασιλης Παπαϊωάννου στα 800 κ 1500 μέτρα 
Γιάννης Χαρίτος στα 100 και 200 μέτρα, Αλέξανδρος Δούλης στα 200 μέτρα, 
Ιωάννα Βοϊκολάρη στη Σφυροβολία,Κώστας Τζιντζίρης στα 800μ,Κωσταρά Σοφία στα 400μ εμπόδια,
Βαγιονής Γιώργος 400μ κ 200μ,Νίκας Αλέξανδρος 100μ κ 200μ,Μπιτσάνης Δημήτριος 110μ εμπ.,Βαγιονής Θάνος 400μ κ 200μ, 
Φυλλένια Γκότση 60μ -100μ-4 Χ 100μ, Ζέφη Καρυτινού 60μ-100μ-200μ- 4 Χ 100μ,
Νεφέλη Κωτσοπούλου 4 Χ 100,Δέσποινα Χατζηνικολάου στην Σφαιροβολία.
Να τονίσω όμως ότι όλα τα παιδιά που περάσανε και όσα παραμένουν στις τάξεις του συλλόγου μας είναι στα Πανεπιστήμια,στις καλύτερες σχολές (Ιατρικές-Πολυτεχνείο-Χημικό-Μαθηματικό-Γυμναστική Ακαδημία κτλ) συνδυάζοντας άριστα αθλητισμό και διάβασμα και συνεχίζουν πετυχημένα και στον επαγγελματικό στίβο.
Διαχρονικά ο σύλλογος μας έφτασε στο νούμερο 82 της αξιολόγησης του 2012 και ευελπιστούμε και φέτος να είμαστε στο ίδιο επίπεδο.
Τέλος ,την νέα σαιζόν θα δουλέψουμε για καλύτερα αποτελέσματα των αθλητών μας αλλά και για να φέρουμε περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό,ώστε να τους διδάξουμε με σωστό τρόπο τα αγωνίσματα του στίβου αλλά και να τα βοηθήσουμε να διαμορφώσουν μία σωστή προσωπικότητα μέσα από τον αθλητισμό.

 

athlitikopanorama.gr: Κε Ιακωβάκη σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο πραγματικά πολύ καλό έργο σας .
κ. Ιακωβάκης: Και εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στην εφημερίδα σας .

 

S.K athlitikopanorama.gr