Επικαιρότητα Μπάσκετ

ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ (PART 1)

ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ (PART 1)

Το NBA είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ιστορία του αθλητισμού (και όχι μόνο). Όπως είναι λογικό, μία τέτοια επιχείρηση δε θα μπορούσε να βασίζεται (μόνο) στο ευ αγωνίζεσθαι και στην τύχη. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις θεωρίες συνομωσίας που έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του κομισάριου David Stern (1984-2012).

1. Ο Kobe Bryant και το σκάνδαλο βιασμού

Κατά την εποχή του David Stern, έχουν κάνει την εμφάνιση τους πολλά σκάνδαλα. Πολλά από αυτά αφορούν μεγάλους αστέρες και μία ενδεχόμενη πληγή στη δημοτικότητά τους θα είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλη οικονομική ζημιά για τη λίγκα. Το μεγαλύτερο σύγχρονο σκάνδαλο ήταν η κατηγορία για βιασμό μίας 19χρονης από τον Kobe Bryant το 2003. Αυτή η ιστορία πάγωσε τον μαγικό κόσμο και δημιούργησε μία τεράστια σκιά γύρω από τον Bryant. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωταθλητές (και μεγαλύτερη αγορά της εποχής στο NBA) Lakers και το NBA είχαν επενδύσει το μεγαλύτερο μέρος της προώθησης του προϊόντος τους στον Black Mamba. Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις με τα ειδησιογραφία πρακτορεία της χώρας να επιτίθενται στον Bryant για σχεδόν ένα χρόνο. Τελικά, ο κομισάριος βλέποντας τον κίνδυνο να χάσει ή να αμαυρωθεί το μεγαλύτερο περιουσιακό του στοιχείο (μετά τον Jordan) ανέλαβε προσωπικά την υπόθεση και ο Kobe αθωώθηκε για τον βιασμό. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν ότι ο Stern δωροδόκησε την 19χρονη προκειμένου να κλείσει η υπόθεση και ανάγκασε τη γυναίκα του Bryant να σταθεί δίπλα του καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής προσπαθώντας να βελτιώσει την εικόνα του σούπερ σταρ των Lakers. Ο Stern εκτός από το να προστατεύει το προϊόν του, ήξερε πολύ καλά να τιμωρεί και τους παραβάτες με τις περίφημες σιωπηλές τιμωρίες του. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να τους υπενθυμίζει ότι είναι το μεγάλο αφεντικό. Οι πολυδιαφημισμένοι Lakers έφτασαν στους τελικούς αλλά εκεί ηττήθηκαν κατά κράτος από τους Detroit Pistons με 4-1. Η διαιτησία δεν έδειξε σε κανένα αγώνα της σειράς διάθεση να βοηθήσει τους Λιμνανθρώπους (όπως στο παρελθόν) και με την απώλεια του τίτλου, ο κομισάριος τιμώρησε σιωπηλά τον Kobe Bryant.

 

2. Η μετακίνηση του Pau Gasol στο Los Angeles

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι Lakers πρωταγωνιστούσαν για αρκετά χρόνια και στο παρασκήνιο του NBA. To 2008, έψαχναν τα σωστά κομμάτια ώστε να επιστρέψουν στην κορυφή και να πείσουν τον Kobe Bryant να μην αλλάξει πολιτεία. Ο σούπερ σταρ της ομάδας, δεν είχε καταφέρει να φτάσει ξανά στην κορυφή μετά την αποχώρηση του O’Neil το 2002 και πίεζε την ομάδα του Los Angeles να βρει λύσεις. Εν τέλει, η λύση ήρθε με τη ανταλλαγή που πραγματοποίησαν για τον σταρ των Memphis Grizzlies, Pau Gasol. Την 1 Φεβρουαρίου 2008 οι δύο ομάδες δίνουν τα χέρια και ως αντάλλαγμα οι Grizzlies αποκτούν μία επιλογή δεύτερου γύρου (2010), τους Kwame Brown, Javaris Crittenton, Aaron McKie, τα δικαιώματα του Marc Gasol (τότε αγωνιζόταν ακόμα στην Ισπανία) και δύο επιλογές πρώτου γύρου (2008,2010). Η ανταλλαγή αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στους φίλους των «Αρκούδων» καθώς ο Pau βρισκόταν στην καλύτερη ηλικία (28 χρονών) και ήδη κατείχε πολλά ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας. Επίσης, κανένας από τους παίχτες που θα έπαιρναν ως αντάλλαγμα δεν ήταν κάτι παραπάνω από ρολίστας. Έχουμε δει πολλές περίεργες μεταγραφές στην ιστορία του NBA αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνικός διευθυντής (GM) των Grizzlies μέχρι το 2007 ήταν ο θρύλος των Lakers, Jerry West. Σίγουρα αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο και οι θεωρίες συνωμοσίας θεωρούν ότι ο West κίνησε τα νήματα για να καταλήξει ο παίχτης στο Los Angeles και όχι κάπου αλλού. Τελικά, ο Gasol βοήθησε στα μέγιστα τον Bryant να κατακτήσει 2 ακόμα πρωταθλήματα (2009-2010).

 

3. Η υπόγεια συμφωνία Lebron – Cleveland Cavaliers

«I’m taking my talents to South Beach». Με αυτή τη φράση, ο Lebron James παγώνει όλο το NBA στις 10 Ιουλίου 2010 καθώς ανακοινώνει ότι θα «μετακομίσει με το ταλέντο του στο South Beach» του Miami. Η ιστορία μετέπειτα είναι ευρέως γνωστή. Ο King James γίνεται ο «κακός» του NBA, οι πρώην υποστηριχτές του στο Cleveland καίνε τις φανέλες του και σε 4 χρόνια κατακτάει 2 πρωταθλήματα (2012,2013). Την ίδια περίοδο, η πρώην ομάδα του οι Cleveland Cavaliers βρίσκονται σταθερά στις χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να επιλέξουν 3 φορές (με τις ευλογίες του Stern) στο νούμερο 1 του ντραφτ (2011, 2013, 2014) και 2 φορές στο νούμερο 4 (2011, 2012). Οι Cavs με εξαίρεση τον Anthony Bennet (νο1/2013) αξιοποίησαν στο έπακρο αυτές τους τις επιλογές επιλέγοντας τους Kyrie Irving (νο1/2011 με το πικ των Clippers που είχαν), Tristan Thompson (νο4/2011), Andrew Wiggins (νο1/2014) και Dion Waiters (νο4/2012). Πλέον η ομάδα του Cleveland είχε όλες τις προδιαγραφές να βγει από την αφάνεια με μπροστάρη τον Kyrie Irving. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Lebron James ο οποίος όντας ελεύθερος και απελευθερωμένος πια από το βάρος του χαρακτηρισμού «Βασιλιάς χωρίς στέμμα» όπως τον αποκαλούσαν πριν κατακτήσει τα πρωταθλήματα επέστρεψε στο Ohio το 2014. Οι θεωρίες συνωμοσίας κάνουν λόγο για υπόγεια συμφωνία Cavs-Lebron για σχεδιασμένη αποχώρησης του. Έτσι, οι Cavaliers θα έμπαιναν σε καθεστώς ανασυγκρότησης (rebuild) μέσω επιλογών του ντραφτ την ίδια ώρα που ο Lebron θα κατακτούσε πρωταθλήματα στο Miami. Έτσι, θα μπορούσε να επιστρέψει (όπως και έκανε) το 2014 σε μία νεανική και γεμάτη ταλέντο ομάδα που θα μπορούσε υπό την καθοδήγησή του να κατακτήσει τον τίτλο. Το σχέδιο πέτυχε και ο Lebron οδήγησε τους Cavaliers σε 1 πρωτάθλημα (2016) και 2 τελικούς (2015,2017). Εννοείται πως ο κομισάριος γνώριζε και σιγοντάρισε τη συμφωνία δίνοντας στους Cavs δύο συνεχόμενες επιλογές πρώτης επιλογής.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ PART 2…